Neem contact met ons op
contrado logo

Lycra Stof

Lycra is een essentiële textielsoort in de mode- en sportkledingindustrie. Met een unieke flexibiliteit en duurzaamheid, geeft Lycra stevigheid en elasticiteit aan veel andere stoffen, wat het een populair materiaal maakt.

Wat is Lycra?

Lycra stof is een merknaam voor elastaan. Dit is de algemene term voor elke textielsoort waarbij tijdens de constructie elastaanvezels zijn gebruikt. Het is sterk en flexibel, vergelijkbaar met rubber. Het behoudt goed zijn vorm wanneer de stof wordt uitgerekt en veert ook snel terug naar zijn oorspronkelijke staat.

Lycra materiaal is ook bekend onder de naam Spandex. Het is een synthetische vezel op basis van polyurethaan, met een exceptionele elasticiteit en goed vormbehoud. Het materiaal werd ontwikkeld in 1958, waar het diende als vervanging voor latex rubber als elastisch onderdeel in kleding. Het wordt veelal gemixt met andere vezels, zoals katoen of polyester, en wordt toegepast in verschillende producten - van mode tot medische materialen.

Hoe wordt het vervaardigd?

Lycra wordt gemaakt van een lange keten van moleculen (polymeer) genaamd polyurethaan. Dit wordt geproduceerd door een reactie tussen polyester en diisocyanaat. Door de polymeer droog te spinnen, worden er vezels van gemaakt.

De unieke stretch kwaliteiten van Lycra, zijn het resultaat van de chemische samenstelling van de garens, die geproduceerd worden door een blokcopolymeer. De lange flexibele segmenten polyurethaan worden afgewisseld door kortere, kristallijne segmenten. De langere delen zorgen voor de elasticiteit, terwijl de kristallijne segmenten voor de versteviging zorgen. Dit is wat Lycra tot een stevige en duurzame stof maakt.

Toepassingen van Lycra stof

Lycra wordt vooral toegepast in de mode- en sportindustrie. Het is een populaire vezel voor onderkleding voor dames en lingerie. Het kan ook gebruikt worden voor woonartikelen, zoals hoeslakens of andere producten die een zekere mate van flexibiliteit vereisen.

Omdat het niet beschadigd wordt door zonlicht, zweet of reinigingsmiddelen, is het een duurzaam materiaal. Dit zijn de belangrijkste redenen die lycra zo'n populaire stof maken voor sport- en zwemkleding.

Lycra wordt altijd gemixt met andere vezels, maar de hoeveelheid Lycra die wordt gebruikt verschilt per eindproduct. Bij mode items wordt vaak slechts 2% Lycra toegevoegd, zodat het kledingstuk vormvast blijft, fijn valt en veel bewegingsvrijheid biedt. 'High-performance' kleding - zoals de kleding die gebruikt wordt voor het sporten - vereisen een groter percentage Lycra. Deze kledingstukken kunnen wel 20-30% lycra bevatten.

Eigenschappen

Lycra is flexibel en fijn om mee te werken. Wanneer het gecombineerd wordt met andere stoffen, kan het veiligheid, comfort en stevigheid bieden.

Enkele van de meest opvallende eigenschappen van Lycra zijn:

  • Elastisch en zeer flexibel
  • Kant wel 4 tot 7 keer zijn eigen lengte worden uitgerekt
  • Veert eenvoudig terug naar de oorspronkelijke vorm
  • Zeer bestand tegen veroudering en schimmelvorming
  • Duurzaam en sterk
  • Altijd gemixt met andere vezels
  • Gemakkelijk te verven
  • Bestand tegen pluizen en slijtage
  • Vochtafvoerend
  • Wasbaar in de machine

Voordelen van Lycra

Lycra heeft een overvloed aan voordelen, wat het een plezier maken om deze stof te dragen. Wanneer Lycra gemixt wordt met andere vezels, heeft de stof zelfs nog meer voordelen.

Lycra is een zeer populair materiaal voor kleding en sportoutfits, omdat het een lichtgewicht en ademende stof is. Het is ook extreem comfortabel; het geeft jou voldoende support en is tegelijkertijd zeer flexibel. Een ander voordeel van het dragen van Lycra is de vochtafvoerendheid van de stof. Het materiaal is sneldrogend, wat het een uitstekende keus maakt voor sportieve kleding en badmode.

Deze stevige en duurzame stof is van nature resistent tegen bacteriën. Het blokkeert tevens UV-straling, wat het een voordelige stof maakt voor buitenkleding.
Bekijk alle stoffen