Neem contact met ons op
contrado logo

Stofeigenschappen

Stofeigenschappen zijn de kenmerken van een specifieke stof. Eigenschappen van geweven stoffen verschillen sterk van de eigenschappen van gebreide stoffen. Bouw jouw kennis over deze eigenschappen op, om er zeker van te zijn dat je altijd de juiste textielsoort voor jouw project kiest.

Kijkend naar naar de basiseigenschappen van stof, zijn er een aantal kenmerken waar we rekening mee moeten houden; luchtdoorlatendheid, gewicht, valling, duurzaamheid, zachtheid, samenstelling en vochtbestendigheid.

Wanneer we kijken naar de constructie van de stoffen, kunnen we ze in 2 categorieën indelen; geweven en gebreide stoffen. De specifieke kenmerken en het uiterlijk van het textiel, zijn niet alleen afhankelijk van het soort garen dat gebruikt is, maar ook de manier waarop de stof gemaakt wordt. Eigenschappen van geweven stoffen verschillen sterk van de eigenschappen van gebreide stoffen. Waar de ene stof gemaakt is van geweven inslag- en scheringdraden, wordt de andere gemaakt met behulp van lussen. Door dit verschil in constructie, hebben beide stofsoorten totaal uiteenlopende kenmerken.

De eigenschappen van natuurlijke stoffen maken ze een populaire keuze voor veel doe-het-zelvers; of het nu het maken van kleding, meubilering, accessoires of stofferingsprojecten betreft. Door de natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en levensduur lenen deze stoffen zich goed voor een groot aantal verschillende projecten.
Bekijk alle stoffen