Menu
Alle
  • Alle
  • Eigen Ontwerp
  • Kunstenaars
Related:
Webshops ({{popupVm.storeTotalCount}})
Kunstenaars ({{popupVm.artistTotalCount}})

Pigmentdruk op Stoffen

/15

Pigmentdruk is een effectieve en veelzijdige printtechniek, die we gebruiken voor het bedrukken van een deel van onze natuurlijke stoffen.

Wat Houdt Pigmentdruk In?

De pigment printtechniek is een populaire methode voor het bedrukken van zowel natuurlijke als synthetische stoffen. Bij Contrado gebruiken we deze techniek voornamelijk voor het bedrukken van een deel van onze natuurlijke textielsoorten. 

De techniek is vergelijkbaar met de manier waarop veel thuisprinters op-en-neer bewegen om inkt op papier aan te brengen. In dit geval wordt het textiel onder de printer geplaatst en wordt het pigment op het materiaal aangebracht. De pigmentinkten bestaan uit onoplosbare kleurdeeltjes, in plaats van vloeibare kleurstoffen. Deze deeltjes zijn lichter in kleur, waardoor de printer verschillende lagen van het pigment aanbrengt om de gewenste kleur te bereiken. Het gelaagd aanbrengen van het ontwerp op de stof is altijd een mooi proces om te zien.

Pigmentdruk is een techniek waarbij de inkten plaatselijk worden aangebracht. Dit houdt in dat alleen de delen van de stof worden bedrukt, die jij hebt ontworpen. Deze methode is vergelijkbaar met schilderen. Soms wordt textiel met een pigmentafdruk dan ook 'geverfde stof' genoemd. Het pigment ligt, als het ware, op het oppervlak van de stof, net zoals verf op een canvasdoek. 

De Voordelen Van Pigment Prints Op Stoffen

Hoewel je designs bij pigmentdrukken op de stof liggen, levert deze printtechniek prachtige kleuren op die er langdurig mooi uit blijven zien. Dankzij de moderne technologie en printers die we gebruiken, zijn we in staat om duurzame prints te creëren.

Pigmentdruk kan een breed scala aan kleuren afdrukken, die goed overeenkomen met het originele design. Kleurtinten worden waarheidsgetrouw weergegeven en vooral lichte kleuren en pasteltinten worden op uitzonderlijke wijze afgedrukt. 

Het bedrukken van stoffen met pigmentinkt is een methode die al enige tijd wordt gebruikt. Het is dan ook een van de meest kosteneffectieve technieken, die een stuk rendabeler is dan nieuwere printmethodes. 

Ondanks dat het pigment in meerdere lagen moet worden aangebracht, is pigmentdruk nog altijd een snel printproces. Dit komt voornamelijk doordat de stoffen niet voorbehandeld hoeven te worden, voor- en nadat deze worden bedrukt. Hierdoor zijn we in staat om textiel met pigment prints snel te produceren en kunnen we in veel gevallen de bedrukte stoffen al binnen 1-2 dagen verzenden. Dit is dan ook een geweldige optie voor iedereen die aan een deadline moet voldoen of een last minute bestelling plaatst.

Hoewel veel printmethodes uitsluitend geschikt zijn voor het bedrukken van bepaalde textielsoorten, is pigmentdruk een stuk veelzijdiger. Zowel natuurlijke als synthetische materialen kunnen met deze techniek worden bedrukt. Zelf het creëren van pigmentafdrukken op stofmixen, zoals een natuurlijk materiaal dat elastaan bevat, levert prachtige resultaten op.