Alle
  • Alle
  • Eigen Ontwerp
  • Kunstenaars
Go back
Related:
Webshops ({{popupVm.storeTotalCount}})
Kunstenaars ({{popupVm.artistTotalCount}})

Sublimatiedruk Printtechniek

/69

Om je digitale ontwerpen over te brengen op verschillende materialen, maken we onder andere gebruik van sublimatiedruk. Deze techniek zorgt dat inkten tot diep in de vezels van de stof doordringen. In plaats van dat ze een aparte laag bovenop het textiel vormen, maken ze nu deel uit van de stof zelf.

Wat is Sublimatiedruk

Kortgezegd worden bij het sublimeren op textiel hoge temperaturen gebruikt, die zorgen dat de kleuren van een speciaal printpapier worden overgebracht op de stof. Tijdens dit proces worden de vaste kleurstoffen direct omgezet naar gas en wordt de vloeibare fase overgeslagen.

Je ontwerp wordt in spiegelbeeld afgedrukt op specialistisch papier. Vervolgens zorgen we dat de onbedrukte stof volledig glad is, zodat er geen lijntjes of kreuken zichtbaar zijn in de print. Zodra we het papier op de stof hebben geplaatst, beginnen we met het sublimeren. Een industriële hittepers zorgt, met behulp van zowel hitte als druk, dat de inkten van de vaste fase overgaan tot de gasvormige fase. Deze combinatie zorgt dat de kleurstoffen zich aan de vezels van de stof hechten, in plaats van dat ze erop worden gedrukt. Dit zorgt dat de print uiteindelijk deel uitmaakt van het materiaal zelf. Wanneer de afbeelding wordt aangebracht op het materiaal, wordt deze wederom gespiegeld, waardoor je ontwerp uiteindelijk op de juiste manier wordt getoond.

We gebruiken sublimatiedruk voornamelijk voor het bedrukken van materialen op polyesterbasis, of met een polyestergehalte van 80-85%. Omdat er geen witte inkten kunnen worden afgedrukt, dient de stof zelf wit te zijn. Verder zorgt de techniek dat het volledige kleurenspectrum op prachtige wijze wordt gerepliceerd.

De Voordelen van Sublimatie op Textiel

Omdat de inkten tot diep in de vezels van de stof doordringen, zijn de prints over het algemeen kleurvaster vergeleken andere printmethodes. De inkten liggen niet zozeer op de stof, maar maken deel uit van het materiaal zelf. Sublimatiedruk levert jou dan ook vooral voordelen op, omdat het zorgt dat je ontwerpen niet zomaar vervagen of slijten.

Sublimatie op textiel zorgt dat het gehele spectrum aan kleuren helder overkomt. Vrijwel elke kleur die jij op je computer creëert, kan met behulp van sublimatiedruk worden overgebracht op de stof van je keuze. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de basiskleur van het materiaal zelf. Wanneer de stof een warmere ondertoon heeft, kan dit invloed hebben op de manier waarop de kleuren van de print overkomen. Hetzelfde geldt voor stoffen met een koelere basiskleur.

Een ander voordeel van sublimatiedruk is dat het zeer gedetailleerde resultaten oplevert. Hoewel het precieze detailniveau afhankelijk is van de soort stof, kan sublimatie ontwerpen tot in de kleinste details op het textiel overbrengen. Daarnaast blijft dankzij deze techniek ook de originele textuur van de stof behouden. Zelfs de zachtste materialen blijven heerlijk aanvoelen, nadat ze voorzien zijn van de door jou ontworpen print.

Doordat zelfs gedetailleerde designs mooi overkomen, kun jij vrijwel elk gewenst ontwerp op de stof van je keuze laten afdrukken; of het nu een prachtig landschap is, abstracte kunst of een originele aquarelschets. Zelfs penseelstreken en fijne lijntjes komen dankzij sublimatiedruk duidelijk naar voren op jouw bedrukte textiel.

Sublimatiedruk is ideaal voor het leveren van bedrukte textielsoorten in kleine oplages. Zo kun jij precies de hoeveelheid stof bestellen die je nodig hebt. Daarnaast kunnen we relatief snel stoffen sublimeren, wat betekent dat je bestellingen vaak al binnen 1-2 dagen klaar zijn voor verzending. 

Sublimatiedruk wordt gebruik voor jersey, lycra, polykatoen, fluweel en imitatiezijdes. Het is een geweldige techniek, die keer op keer weer prachtige resultaten oplevert.