Alle
 • Alle
 • Eigen Ontwerp
 • Kunstenaars
Go back
Related:
Webshops ({{popupVm.storeTotalCount}})
Kunstenaars ({{popupVm.artistTotalCount}})

Canvas Stof

/5

Van kleding en luifels, tot schoenen en tassen; canvas stof is een van de meestgebruikte materialen ter wereld. Katoenen Canvas en andere vezels worden gebruikt bij de constructie van deze duurzame stof. Op deze pagina gaan we wat dieper in op dit materiaal.

Wat is canvas stof?

Canvas staat bekend als een stevige, sterke en scheurbestendige stof. Het materiaal wordt al toegepast sinds 3.000 v. Chr. waar het werd gebruikt voor het maken van zeilen, luifels, tenten en overkappingen. Katoenen canvas stof is een stevige en zware stof, strak geweven in effenbinding of een variatie hiervan.

De zware canvas stof is strak geweven en kent daarom verschillende eindtoepassingen, variërend van outdoor uitrustingen tot schildersdoeken. De naam canvas stamt af van het woord "cannabis", de Latijnse benaming voor hennep. Sommige canvassen worden nog steeds van hennep gemaakt, en blijven dus trouw aan de traditionele canvas stof.

Canvas kan gemaakt worden van verschillende vezels, waaronder:
 1. Katoenen canvas stof – een van de meestvoorkomende soorten canvas. De stof heeft een gemiddelde sterkte en is tussen de 10 en 20 keer sterker is wanneer deze nat is.
 2. Linnen canvas stof – een andere natuurlijke vezel, die gebruikt kan worden om canvas te maken. Het is 2 tot 3 keer sterker dan katoen en strak geweven.
 3. Synthetische vezels – canvas kan gemaakt worden van synthetische vezels of een mix van stoffen. Door de vezels te mixen met natuurlijke vezels, blijven de natuurlijke eigenschappen behouden, terwijl de stof tevens duurzamer en weerbaarder wordt.
 4. Hennep canvas stof – deze natuurlijke vezel is bestand tegen aantasting door schimmel, rotting en zonlicht. Hennep canvas heeft van nature een insectwerende werking en is elastischer dan katoen of linnen.

Hoe wordt canvas vervaardigd?

Canvas stof wordt veelal gemaakt van katoen of linnen. Soms worden er echter ook andere vezels, zoals hennep, jute, polyester, nylon en mixen gebruikt om canvas te maken.

Canvas komt tot stand door een simpele weeftechniek; de inslagdraad gaat over één scheringdraad (kettingdraad) heen en onder de volgende door. De scheringsdraden zijn zichtbaar aan de voorzijde; ze zijn golvend ten overstaande van de rechte inslaggaren.

Om canvasdoeken voor kunst te maken, wordt de canvas stof vaak behandeld met 1 à 2 lagen van een gesso primer, die wordt aangebracht op de oppervlakte. Als het canvas niet behandeld wordt, zal de stof de verf kunnen absorberen, waardoor die zowel kan verdwijnen als klonten kan vormen aan de bovenkant van het canvas.

Toepassingen van canvas

Canvas kent veel verschillende toepassingsmogelijkheden; van kunstdoeken tot meubilair. Het is een diverse stof en veel van de originele toepassingen van canvas worden nog steeds gebruikt. Canvas is een populaire stof als ondergrond voor schilderkunst, voor zeilen, tenten, overkappingen en bovenkleding. Soms wordt er een moderne twist gegeven aan de stof, die door zijn stevigheid, duurzaamheid en de goede weerstand tegen water, bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor strandstoelen.

Vanwege de enorme stevigheid, wordt canvas vaak toegepast bij het creëren van producten die een stevige en robuuste afwerking nodig hebben, zonder dat ze de natuurlijke en traditionele uitstraling verliezen. Tassen, backpacks, schoenen, draagtassen, trampolines, jassen en bovenkleding profiteren allemaal van deze geweldige kenmerken van canvas.

Eigenschappen

Omdat het materiaal strak geweven is, zullen de vezels opzwellen wanneer de stof nat wordt, hierdoor sluiten de openingen in de stof ,waardoor deze waterdicht wordt. Enkele andere noemenswaardige eigenschappen van canvas zijn:
 • Sterk
 • Duurzaam
 • Stevig
 • Dik
 • Relatief stijf
 • Gemaakt van een simpele basisbinding
 • Strak geweven
 • Kan van verschillende vezels worden gemaakt
 • Winddicht
 • Bestand tegen stress en rafelen
 • Wanneer juist behandeld is de stof water- en vuurbestendig
 • Sommige samenstellingen hebben enige mate van elasticiteit, andere zijn juist strak
 • Kunnen gemixt worden met synthetische en natuurlijke vezels

Voordelen van canvas

Canvas stoffen hebben een heel aantal voordelen, wat het een geweldige stof maakt voor vele eindtoepassingen. Je kunt canvas zowel bij de groothandel en online kopen, in verschillende maten, gewichten en samenstellingen.

Een van de belangrijkste voordelen van canvas is dat het eenvoudig chemisch te behandelen is, om de natuurlijke kwaliteiten te verbeteren.

Door synthetische materialen te combineren met natuurlijke vezels, kun je een canvas creëren dat licht, stevig en geheel weerbestendig is. Deze mix maakt canvas een populaire keuze voor industrieel, bouwkundig of maritiem gebruik.