Alle
 • Alle
 • Eigen Ontwerp
 • Kunstenaars
Go back
Related:
Webshops ({{popupVm.storeTotalCount}})
Kunstenaars ({{popupVm.artistTotalCount}})

Zijden Stoffen

/8

Zijde staat bekend als een van de meest luxe stoffen ter wereld, een prachtige, gladde en weelderige stof voor jouw project. Het bedrukken van zijde met jouw ontwerp, maakt deze elegante stof eigentijds en spannend.

Wat is zijde?

Zijde is vooral bekend als een van de meest luxueuze en prachtige stoffen ter wereld. Deze natuurlijke stof wordt gemaakt door de larve van de moerbeirups, die draden spint voor het maken van een cocon. Het is ook de algemene term voor elke stof die vervaardigd is van zijden garen of vezels.

Zijde is geroemd om de glanzende uitstraling, mooie kwaliteit, prachtige valling en zachte aanraking. Het is een kostbare stof, vooral vanwege het tijdrovende en delicate proces dat nodig is om van de draad, garen te maken. 

Hoe wordt het geproduceerd?

De commerciële productie van zijde is complex en arbeidsintensief.

De oorsprong van zijde gaat terug tot 6000 voor Christus, in China. Zijde wordt gemaakt van een onafgebroken draad die gesponnen wordt door zijderupsen. De rupsen leggen hun eieren op speciaal papier en eten alleen verse moerbeibladeren; vandaar hun naam. Wanneer de larve net uit het ei zijn gekomen, eten ze tijdens deze periode tot wel 50.000 keer hun eigen gewicht.

35 dagen nadat ze zijn uitgekomen, zijn zijderupsen wel 10.000 keer zwaarder dan toen ze voor het eerst uitkwamen. Ze zijn nu klaar om te beginnen aan het spinnen van de cocon, wat ongeveer 3-8 dagen in beslag neemt.

In dit stadium wordt de cocon behandeld met hete lucht, stoom of kokend water. Zijde wordt losgemaakt van de cocon door de sericine (de natuurlijk coating) te verzachten, daarna wordt de draad met de grootste zorg afgewikkeld. De sericine beschermt het zijde, dus dit blijft aan aan het materiaal bevestigd tot de stof is verwerkt en soms zelfs tot nadat het zijde is geweven.

Elke cocon kan tot wel 900 meter draad opleveren. Deze draad wordt dan gesponnen om er zijden garen van te maken.

Toepassingen van bedrukte zijde

Hoewel zijde een luxe en hoogwaardige stof is, wordt het materiaal nog steeds gebruikt voor verschillende doeleinden, in verscheidene industrieën.
 1. Mode: shirts, rokken, jurken, sjaals, lingerie, accessoires
 2. Meubels: bekleding, wandbedekking, gordijnen, beddengoed, tapijten, wanddecoratie
 3. Industrieel: parachutes, fietsbanden, dekbedvulling, gunpowder bags

Eigenschappen

De schat aan geweldige eigenschappen en kwaliteiten maakt zijde tot een extreem populaire en gewilde natuurlijke stof om mee te werken en te dragen. 

Enkele van de meest bekende eigenschappen van zijde zijn: 
 • Luxueus
 • Weelderig
 • Elegant
 • Prachtige valling
 • Geassocieerd met rijkdom en royalty
 • Sterk en duurzaam
 • Lage geleidbaarheid
 • Vochtabsorberend
 • Glad
 • De textuur van de stof golft als water

Voordelen van zijde

Hoewel China duizenden jaren het monopoly had over de handel in zijde, heeft de vooruitgang in textieltechnologie ervoor gezorgd dat zijde nu wereldwijd beschikbaar is. Je kunt een variëteit aan zijden stoffen online vinden, zowel bedrukte zijden stoffen als effen zijde.

Naast de luxueuze zachtheid, weelderigheid en onmiskenbare schoonheid, heeft zijde veel voordelen over andere stoffen; zowel de natuurlijke als synthetische variant. De natuurlijke eiwittenstructuur maakt zijde tot een van de meest hypoallergene textielsoorten. Het is een vochtafvoerende stof, die tot wel 30% van zijn eigen gewicht kan absorberen, zonder dat de drager zich klam en oncomfortabel voelt.

Zijde is tevens probleemloos te combineren met andere stoffen en kan eenvoudig gekleurd worden. Naaisters en coupeuses werken met plezier met zijde, omdat het een gemakkelijke stof is om mee te werken.

In tegenstelling tot de delicate uitstraling, is een van de meest verrassende voordelen van zijde de sterke en robuuste natuur van de stof; het is dan ook bekend als een van de sterkste natuurlijke vezels.