Alle
  • Alle
  • Eigen Ontwerp
  • Kunstenaars
Go back
Related:
Webshops ({{popupVm.storeTotalCount}})
Kunstenaars ({{popupVm.artistTotalCount}})

Satijnen Stof

/10

Satijn is een van de meest luxueuze en geliefde textielsoorten ter wereld. Hier kom je meer te weten over dit materiaal, lees je hoe het gemaakt wordt, wat de belangrijkste kenmerken zijn en waarvoor satijn wordt gebruikt.

Wat is satijn?

Satijn is niet gemaakt van een vezel, zoals zijde, maar is een weefsel in satijnbinding. Het is een glad, stralend en glanzend materiaal met een herkenbaar glimmend oppervlak. Satijnen stoffen worden gecreëerd met een specifieke weeftechniek, die verschilt van de wijze waarop veel andere geweven stoffen worden gemaakt.

De garens die het vaakst gebruikt worden om satijn te maken, zijn katoen, wol en zijde - dit geeft je de zijdenstatijn stof en synthetische stoffen, zoals polyester of acetaat.

Enkele veelgebruikte soorten satijn zijn:
  • Duchesse satijn luxueuze, zware satijnsoort met een stevigere structuur
  • Polysatijn – kort voor polyester satijn; satijn gemaakt van polyestergaren 
  • Katoensatijn katoenen stof geweven in satijnbinding 
  • Charmeuse satijn – lichtgewicht en elegant met een vloeiende snit
  • Farmers' satijngemaakt van gemerceriseerd katoen
  • Baronet satijnkatoenen achterkant met een rayon of zijden voorkant
  • Gattarmet een zijden kettingdraden en katoenen inslagdraden

Hoe wordt het vervaardigd?

Een satijnbinding is een van de 3 basis weefstructuren die al duizenden jaren worden gebruikt. Het is vergelijkbaar met de keperbinding, maar heeft langere "flotteringen", die satijn het herkenbare glanzende oppervlak geven. Wanneer het type garen is gekozen, hetzij natuurlijke of synthetische garen, kan het weefproces beginnen.

Om als echt satijn te worden beschouwd, moet de stof op specifieke wijze geweven worden:

  1. Het textiel moet ten minste 4 draden hebben die naar de oppervlakte van de stof worden gebracht, deze "flotteringen" zweven over een enkele draad die loodrecht op deze draden ligt.
  2. De draden die bovenop liggen worden ketting- of scheringsdraden genoemd (ze lopen verticaal) en de draden die onderop liggen zijn de inslagdraden (zij lopen horizontaal).
  3. Dit wordt "floating" of "flottering" genoemd en zorgt ervoor dat grote delen van de draad het licht kunnen weerkaatsen. Dit geeft de satijn zijn glanzende en glimmende uiterlijk.

Toepassingen van satijnen stof

Satijn wordt veel toegepast in de mode-industrie, bij interieurontwerpen en de inrichting van een woning. Het wordt vaak gebruikt bij het maken van alledaagse kleding, zoals nachtjaponnen, blouses, shirts, dassen, sjaals, elegante, formele jurken, avondkleding, hoogwaardig beddengoed, lingerie en zelfs stofferingsprojecten. De luxe kwaliteiten maken satijn een van de meest populaire stoffen voor trouwjurken.

Wanneer een satijnen weefsel gemaakt is met synthetische vezels, kan het ook gebruikt worden als achtergrondstof voor andere stoffen, zoals wol of fluweel, waardoor het dragen van onderkleding niet langer noodzakelijk is.

Satijn wordt ook veel gebruikt in schoenen, voornamelijk bij het maken van formele damesschoenen, voor speciale gelegenheden, zoals bruiloften of een black tie event. Variatie van satijn worden ook gebruikt om balletschoenen te maken.

Eigenschappen

Satijn staat bekend als een romantische, luxueuze en sensuele stof. Satijnen weefsels zijn direct te herkennen aan hun glanzende oppervlak. Enkele andere noemenswaardige eigenschappen van satijn zijn:
  • Een glimmend en glanzend oppervlak
  • Het valt prachtig en vloeiend
  • Duurzaam en sterk
  • Over het algemeen vrij strak
  • Kreukbestendig
  • Glad oppervlak
  • Vaak een matte achterkant
  • Kan lastig zijn om mee te werken

Voordelen van satijn

Het grootste voordeel van satijn, is dat het zo goedkoop of duur kan zijn als jij zelf wil. Omdat satijn een weeftechniek is, in tegenstelling tot een specifiek materiaal, kun jij voor een zijden satijnen stof kiezen, wat een luxe en kostbare soort is, of voor satijn gemaakt van synthetische garen, zoals polyester of nylon. Het type garen heeft ook invloed op het onderhoudsgemak van de stof. Satijn gemaakt van zijde kan bijvoorbeeld alleen droog worden gereinigd. Satijn van synthetische vezels is echter makkelijker te onderhouden en kan thuis worden gewassen.

Satijn is een stof met een licht gewicht en voelt zacht en zijdeachtig aan, wat het een voordelig materiaal maakt om te gebruiken voor lingerie, nachtkleding of elke andere soort kleding die dicht op de huid wordt gedragen.

Je kunt satijnen stof online kopen, zowel in zijn oorspronkelijke, onbewerkte staat, als verwerkt tot kledingstuk.