Alle
 • Alle
 • Eigen Ontwerp
 • Kunstenaars
Go back
Related:
Webshops ({{popupVm.storeTotalCount}})
Kunstenaars ({{popupVm.artistTotalCount}})

Jersey Stof

/15

Jersey is ongetwijfeld een van de meest populaire materialen voor het maken van kleding. Jersey tricot stof heeft zoveel voordelen en kwaliteiten, waarover je alles kunt lezen in onze handleiding.

Wat is jersey?

Jersey stof is een inslaggebreide stof, die met de hand of machine wordt gemaakt. Deze stof komt oorspronkelijk uit een van Kanaaleilanden, waar het origineel gebruikt werd voor het maken van dikke truien of 'jersey's' voor vissers. Jersey stof is not steeds een populair exportproduct voor dit gebied.

Er bestaan single jersey stoffen, die gebreid worden met een enkele set naalden op een enkel naaldenbed van een inslag-breimachine en double jersey stoffen, die gebreid worden met 2 sets naalden op het dubbele naaldenbed van een inslag-breimachine.

Belangrijkste soorten jersey:

 1. Viscose Jersey – deze jersey variant heeft 4-way stretch, is heel zacht en valt prachtig. De stof bestaat voor 100% uit viscose en is populair voor het maken van feestjurken, tops en rokken. 
 2. Lycra Jersey – bestaat voor 80% uit polyester en 20% uit Lycra en is ideaal voor golvende jurken.
 3. Dubbel Jersey – dit kan een mix zijn van spandex, polyester of viscose. Zwaarder en perfect voor winterkleding, zoals vesten en truien, vanwege de dikte en warmte. 
Jersey-gebreide stof is rekbaar, comfortabel en licht en is een populaire stof voor een scala aan kledingstukken. Jersey is in een groot aantal verschillende stijlen, diktes en gewichten online te bestellen.

Hoe wordt het vervaardigd?

Jersey is een isolerende en warme gebreide stof, die zowel flexibel als comfortabel is. Het materiaal wordt ofwel gemaakt van natuurlijke vezels, zoals hennep, zijde, bamboe, linnen of wol, ofwel van synthetische vezels, zoals polyester, nylon, rayon, acryl en acetaat. 

Jersey kan zowel met de hand worden gebreid als op een platte, circulaire breimachine. Het breisel is opgebouwd uit basis breisteken – elke lus wordt door de lus eronder gestoken. Deze basis breisteek creëert verticale lijnen aan de voorzijde van het materiaal en een gekruist patroon aan de achterkant.

Toepassingen van jersey stof

Jersey wordt vooral toegepast in de kledingindustrie. Dankzij de verschillende kwaliteiten, is het een populaire stof die in de gemiddelde garderobe zeker wel te vinden is.

Dit type gebreide stof is een goede keuze voor het maken van kleding voor het bovenlijf, zoals: 

 • T-shirts
 • T-shirts met lange mouwen
 • Vesten
 • Blouses
 • Truien
 • Sweatshirts
 • Tunieken

Eigenschappen

Een van de meest populaire eigenschappen van jersey is de geweldige rekbaarheid van de stof. Het kan tot wel 25% rekken in de lengte. Kleding die gemaakt is van gebreide jersey stof geeft veel mee. Dit geeft de drager dan ook veel bewegingsvrijheid. Vanwege de elasticiteit kan de stof dicht op het lichaam gedragen worden, zonder dat dit oncomfortabel aanvoelt.

Voordelen van jersey stof

Jersey een gebreide stof en bevat daarom ook de kenmerken die andere gebreide stoffen hebben, zoals ribtricot en interlock. Het rafelt en kreukt niet zo snel als andere geweven stoffen en is zeer elastisch.

Een ander voordeel is het brede aanbod aan jersey stoffen, die eenvoudig verkrijgbaar zijn voor individuele projecten.

Jersey textiel is licht in vergelijking met andere gebreide stoffen en tevens het inslagbreisel dat het snelst te produceren is. Deze voordelen, samen met het ademend vermogen, maken jersey een geweldige stof, zowel om te dragen als om mee te werken.