Neem contact met ons op
contrado logo

Fluweel

Koop jouw fluweel online. Kies uit een aanbod aan verschillende fluweelsoorten, variërend in gewicht en uiterlijk. Raak geïnspireerd door onze luxe fluwelen stoffen en ontwerp jouw eigen stof voor je volgende project.

Wat is fluweel? 

Fluweel staat bekend om de luxueuze zachtheid en weelderigheid, de stof is dan ook al decennia lang een favoriet materiaal voor stoffering en kleding. Maar, wat is fluweel precies? Een zware, rijke en weelderige stof, die al sinds de Middeleeuwen geweven wordt; fluweel staat bekend om zijn associatie met het koninklijk huis.

Fluweel is een geweven poolstof. Het is dan ook geen vezel, zoals zijde, katoen of kasjmier. De naam verwijst naar het weefsel van de stof. Het is een getuft weefsel, met afgesneden draden die evenwijdig verspreid zijn over het oppervlak van de stof. Fluweel wordt veelal gekenmerkt door de korte, dichte pool.

The textielkwaliteit wordt bepaald door de dichtheid van de poolpluizen, en de wijze waarop deze vastzitten aan de stof. Er zijn verschillende soorten fluweel. Enkele van de meest bekende soorten zijn:
 • Gemarmerd fluweeleen prachtig gemarmerd effect, dat tot stand komt doordat de pool verschillende richtingen opgaat
 • Glanzend fluweel – een versterkte geweven achterkant met een glanzende voorzijde
 • Pluche fluweel – dik, warm en weelderig met een zachte, geborstelde bovenkant
 • Katoenfluweel – zowel voor de pool als de basis is katoengaren gebruikt. Minder luxueus, maar duurzamer
 • Antiek fluweel – geweven met ongeregelde slubgaren, die zorgen voor een oneven oppervlaktestructuur
 • Brokaat fluweel een fluwelen materiaal waarbij de pool op verschillende lengtes is afgesneden, om zo een patroon te creëren
 • Pannefluweel – een normale, stevige fluweelsoort waarbij de pool wordt platgedrukt in verschillende richtingen

Hoe wordt fluweel gemaakt?

Wat betreft de productie van fluweel, is het wederom belangrijk om stil te staan bij de vraag "wat is fluweel?". Fluweel is geen soortnaam, maar omschrijft de manier van weven; fluweel is dan ook een geweven stof.

Fluweel wordt geweven op een speciaal weefgetouw, dat twee verschillende diktes met gedeelde pooldraden gelijktijdig kan weven. De draden worden vervolgens doorgesneden, waardoor het distinctieve pool-effect ontstaat. De twee stoflengtes worden vervolgens op afzonderlijke rollen gedraaid.

De productie van fluweel is een complex proces, wat verklaart waarom het bekend staat als een kostbare en luxueuze stof. Fluweel kan gemaakt worden van natuurlijke vezels - zoals katoen, wol of linnen -  of synthetische vezels - zoals rayon, polyester of viscose.

Toepassingen van fluweel

Fluweel kan elke kamer of garderobe een luxueuze uitstraling geven. Katoenen Fluweel is een populaire stof in de kledingindustrie. Voor rokken, blazers en jassen is fluweel een uitstekende keuze, vooral wanneer het herfst of winterkleding betreft.

Dankzij de duurzaamheid en elegantie, is fluweel tevens een populaire stof om te gebruiken bij stofferingsprojecten of het interieur. Ook de woninginrichting, zoals kussens, beddengoed, gordijnen en meubilering krijgen een vleugje luxe, wanneer ze gemaakt zijn van fluweel.

Eigenschappen

Zacht en luxueus, met veel verschillende variaties; fluweel is een van de meest geliefde stoffen ter wereld. Het is zwaar, duurzaam en heeft een schitterde glans. Veel van deze eigenschappen zijn echter afhankelijk van het soort materiaal of de vezel die gebruikt is voor het maken van de fluwelen stof:
 1. Zijden fluweel heeft een glanzende, bijna vloeiende oppervlakte. Het heeft ook een soepel en flexibele valling.
 2. Synthetische fluweelsoorten, gemaakt van acetaat of kunstzijde, hebben een vergelijkbare schittering, maar vallen niet zo natuurlijk en vloeiend als de zijden fluwelen stoffen.
Over het algemeen is fluweel:
 • Luxueus
 • Zwaar
 • Zacht
 • Elegant
 • Comfortabel
 • Warm
 • Gestructureerd

Voordelen van fluweel

Fluweel is een veelzijdige stof die gebruikt kan worden voor het interieur, meubilering en kleding. Het is zacht en weelderig en geniet een groeiende populariteit. Oorspronkelijk bestond de grondvezel van fluweel uit katoen en de pool uit zijde. Tegenwoordig zijn worden zowel de pool als de grondvezels gemaakt van verschillende soorten vezels, wat de stof veel betaalbaarder en universeler maakt.

Dit is een groot voordeel, aangezien deze stof vroeger vooral veroorloofd kon worden door rijke mensen. Nu fluweel gemaakt wordt van zoveel verschillende vezels, is de stof nu voor vrijwel iedereen beschikbaar.

Bekijk alle stoffen