Neem contact met ons op
contrado logo

Gordijnstof

Gordijnstof is een essentieel materiaal om jouw huis een modieuze en functionele touch te geven. Wanneer je online op zoek gaat naar een gordijnstof, lees dan eerst onze gids door, zodat je zeker weet de juiste stof kiest.

Wat is gordijnstof?

Gordijnstof kan van toepassing zijn op elk materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van gordijnen of vitrages. Het materiaal kan helpen de stijl en het karakter van een ruimte te bepalen. Er is dan ook een grote variëteit aan gordijnstoffen verkrijgbaar, die je tegenkomt wanneer je hier online of in de winkel op zoek naar gaat. Voor het creëren van de gewenste uitstraling in jouw huis, is het online ontwerpen van gepersonaliseerde gordijnstof een van de beste opties. Op deze manier weet je zeker dat je de stijl, het textiel en het ontwerp krijgt die het beste aansluiten bij jouw specifieke wensen.

Bepaalde gordijnstoffen kunnen ook gebruikt worden voor kussenhoezen, spreien en hobby- en lichte stofferingsprojecten.

Gordijnstof kan vervaardigd worden van natuurlijke en synthetische vezels en is in verschillende gewichten verkrijgbaar. Het gewicht van het textiel geeft gordijnen hun karakter en bepaalt of ze functioneel, modieus, of beide zijn.

Populaire gordijnstoffen zijn:
 • Katoensatijn - klassiek satijn, gemaakt van 100% natuurlijk katoen
 • Mulmul Zachte Mousseline - licht en zacht mousseline weefsel, gemaakt van duurzaam polyester
 • Parijs Chiffon – zacht en zijdeachtig, doorschijnend en licht
 • Poly Georgette – crêpe-achtige stof met de schoonheid van zijde en de kracht van polyester
 • Suède Visie – super zachte imitatie suède, een sterke stof met een mat uiterlijk
 • Kant – delicaat en super vrouwelijk, licht en luchtig

Hoe wordt het gemaakt?

Elke stof heeft zijn eigen productiemethode. Natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen, worden op een heel andere wijze vervaardigd dan synthetische textielsoorten, zoals polyester en fluweel.

Het verschil in gewicht en design van gordijnstof, zorgt ook voor een verschil in het productieproces – kant kan handgemaakt worden, wat een tijdrovend proces is, terwijl brokaat en damast meer arbeidsintensieve technieken vereisen. Natuurlijke stoffen worden verkregen door weefsels, zoals katoen, op te breken tot vezels, die vervolgens gesponnen worden tot garens. Bij de productie van synthetische materialen worden chemicaliën en andere middelen gebruikt. 

Toepassingen van gordijnstof

Gordijnstoffen vervullen in een ruimte vooral een decoratief of functioneel doel. Gordijnen kunnen gebruikt worden om een kamer een gevoel van privacy en veiligheid te geven. Ze bepalen tevens hoeveel licht er binnenkomt en kunnen gebruikt worden voor isolatiedoeleinden. Je kunt gordijnstof per meter kopen, om er zeker van te zijn dat je voldoende materiaal hebt voor jouw project.

Wanneer je bepaalt wat het juiste textiel is voor jou, bedenk dan goed waar het gordijn komt te hangen. Het stellen van vragen is noodzakelijk, omdat elke stof zijn eigen unieke kwaliteiten en eigenschappen heeft, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Als je het licht in de slaapkamer wil blokkeren, zal kant niet voldoende zijn, terwijl een middelzware damast wel verduisterend is en karakter toevoegt aan een kamer.

Eigenschappen

De gordijnmaterialen hebben verschillende eigenschappen, afhankelijk van hun gewicht en constructie. Van lichtgewicht en etherisch tot duurzaam en verduisterend; de gemeenschappelijke eigenschappen van gordijnstoffen zijn in te delen in 3 categorieën: licht, middelzwaar en zwaar.

Lichte stoffen:
 • Lichte en luchtige uitstraling
 • Zorgen voor een romantische en informele sfeer 
 • Kan veel licht doorlaten in een kamer
 • Dient mogelijk een meer esthetisch dan functioneel doel
Middelzware stoffen:
 • Dikker en substantiëlere dan lichte stoffen
 • Heeft een goede valling en structuur
 • Houdt wat natuurlijk daglicht tegen 
 • Balans tussen stijl en functionaliteit
Zware stoffen:
 • Heeft een meer onderscheidende uitstraling
 • Rijk, stevig en sterk 
 • Geschikter voor zakelijke ruimtes en slaapkamers
 • Houdt het meeste daglicht tegen
 • Valt minder soepel dan de lichtere stoffen

Voordelen van gordijnstof

Door online gordijnstof uit te zoeken, heb je de keuze uit een enorme variëteit aan stijlen, weefsels, gewichten en ontwerpen. Houd bij het kopen van de stof rekening met het gebruiksdoel van het textiel en de kamer waarin het gordijn komt te hangen -  vergeet niet dat gordijnen het focal point van een ruimte kunnen zijn. Je kunt een kamer inrichten aan de hand van een prachtig paar gordijnen. Door te kiezen voor gepersonaliseerde gordijnstof, kun je de stijl, het ontwerp, de duurzaamheid en de lengte selecteren die jij wil.
Bekijk alle stoffen