Neem contact met ons op Verkoop Met Ons
contrado logo

Kanten Stof voor Gordijnen en Trouwjurken

Ontdek meer over de geschiedenis en vervaardiging van kant. Krijg inzicht in de verschillende kenmerken en de productiemethode van deze stof en zie hoe jij kant kunt gebruiken voor jouw volgende project. Jouw perfecte kanten stof wordt bedrukt op bestelling.

Wat is kant?

Kant is een stof die zowel machinaal als met de hand gemaakt kan worden. Het is een delicate en prachtige textielsoort, met een herkenbaar open, webachtig patroon. Kant is een prachtig, decoratief textiel, dat een op zichzelf staande stofsoort is. Het kan gemaakt worden van elke vezel, maar de meestgebruikte vezels hiervoor zijn; katoen, wol, zijde, rayon, nylon en polyester.

Kant bestaat uit 2 elementen:

Het ontwerp - dit is vaak een bloemen- of geometrisch patroon, dat het decoratieve en stevige deel van de stof vormt.
De basis stof - dit houdt het patroon op zijn plaats.

Kant werd al in de Bronstijd gemaakt. Oorspronkelijk werd de stof met de hand gemaakt met een klos of naald. Handgemaakte kant is een van de meest complexe en tijdrovende textielsoorten om te produceren. Het vereist hoge vakbekwaamheid; wat verklaart waarom het een van de meest kostbare materialen is.

Hoe wordt het vervaardigd?

Kant is een opengewerkte stof, die bestaat uit een netwerk van draden. Dit levert een complex, ingewikkeld en decoratief ontwerp op. De stof kan handgemaakt worden op traditionele wijze, machinaal vervaardigd worden en geproduceerd worden met behulp van een complexe patroonscan.

De stof wordt gemaakt van fijne garen die aan elkaar worden geknoopt of in elkaar worden gedraaid om verscheidene kanten patronen te creëren. Kant kan in één stuk geproduceerd worden of als een smalle, decoratief rand van een stof. Vaak wordt er elastaan toegevoegd om de stof elasticiteit en flexibiliteit te geven.

Er zijn 2 hoofdgroepen van handgemaakt kant:
 • Naaldkant - handgemaakte kant, die ontstaan is vanuit handwerktechnieken. Het wordt maakt door ingewikkelde ontwerpen te borduren, met een borduurnaald op een stoffen onderlaag.
 • Kloskant – gemaakt met behulp van draden die op verschillende kantklosjes gewikkeld zijn. De draden worden gevlochten en gedraaid rondom vele naalden die op een klantkloskussen gerangschikt zijn en die de basis vormen voor het uiteindelijke ontwerp.

Er bestaat ook gebreide kant. Dit is een stof met een open, netachtige structuur, die lijkt op traditionele kant. Het kan inslag- of kettinggebreid worden en is verkrijgbaar in verschillende gewichten.

Toepassingen van kanten stof

Kantsoorten worden gemaakt in verschillende breedtes en voor verscheidene doeleinden. Het is een populaire stof voor het maken van bruidsjurken, dankzij de romantische en vrouwelijke kwaliteiten van de stof en zijn decoratieve uitstraling. 

Kant wordt ook vaak toegepast voor het maken van gordijnen of vitrages. Het verfijnde ontwerp en de open structuur zorgen voor privacy en kleden het interieur aan, terwijl er nog steeds natuurlijk licht naar binnen schijnt.

Deze mooie stof kan alles van kleding en accessoires tot huishoudelijke artikelen op een mooie manier afwerken. Andere toepassingen van kant zijn; tafelkleden, kanten stof voor gordijnen, zakdoeken, lingerie en kleding.

Eigenschappen

De meest onderscheidende eigenschap van kant is natuurlijk het webachtige patroon van de stof. Andere belangrijke eigenschappen en kenmerken zijn:
 • Transparantie
 • Rafelt niet
 • Wordt zachter na het wassen
 • Bestaat uit een webachtig patroon of ontwerp
 • Hebben niet altijd een zelfkant
 • Heeft geen draadrichting
 • Kan krimpen in heet water
 • Heeft vaak verticale en horizontale patronen, die op elkaar worden afgestemd
 • Het dessin heeft vaak niet meer dan één richting
 • Randen kunnen recht of omgekruld zijn
 • Ontwerpen zijn smal of breed

Voordelen van kanten stof

Met zijn delicate en decoratieve aard is kant een veelgebruikte stof voor het maken van trouwjurken. Kant voor bruidskleding kan elegantie en persoonlijkheid aan een jurk toevoegen. Het kan gebruikt worden op traditionele wijze, om bescheiden en klassieke jurken te maken, of op moderne wijze - zoals applique, sluiers en details, die ook op de catwalk te vinden zijn.

Het gebruiken van kant voor gordijnen heeft veel voordelen: van decoratie in huis tot het creëren van privacy zonder dat het daglicht wordt geblokkeerd. Het is dan ook niet vreemd dat kanten gordijnstof al eeuwenlang zo'n populaire interieurtrend is. 

Een ander voordeel van kant, is dat het gebruikt kan worden voor vrijwel elk kledingpatroon; van vrijetijdskleding tot bruidsjurken. Het is ook een prachtige applique of accentstof voor het maken van lingerie of nachtkleding.
Bekijk alle stoffen