Neem contact met ons op
contrado logo

Twill Stof

Twill is een iconische weefconstructie, die herkenbaar is door diagonale of parallellen ribbels, die het materiaal stijl, karakter en flair geven. Hier ontdek je meer over twill materiaal, de eigenschappen, voordelen en hoe het wordt gemaakt.

Wat is twill stof?

Twill is een algemene term voor stoffen die geweven zijn in keperbinding. Het geweven patroon produceert diagonale lijnen op de voorkant van de stof, wat ook het voornaamste kenmerk is van deze twill of keperstof.

Er zijn verschillende variaties van twill en zowel de dikte als het karakter van de lijnen worden bepaald door het type garen of vezel dat wordt gebruikt. Er zijn verscheidene manieren om het uiterlijk van twill aan te passen. Decoratieve keperstoffen, zoals Pied-de-poule en Visgraatpatronen, worden gemaakt van verschillende garens en draden.

De verschillende variaties van twill zijn:
 • Even en oneven keperbindingen
 • De hoek van de diagonaal
 • De richting van de twill
 • Omgekeerde en gebroken keperbindingen
 • Unieke keperbindingen
 • Kleur- en patrooneffecten

Hoe wordt het gemaakt?

Twill stof is een van de 4 hoofdbindingen van stoffen, de andere zijn satijnbinding, effenbinding en satinetbinding.

Wanneer twill wordt gemaakt, gaat één draad over en onder 2 opeenvolgende draden. De inslagdraad gaat over één of meer scheringdraden heen en vervolgens onder twee of meer scheringdraden door. Dit blijft zich herhalen, maar bij elke rij vindt er een "stap" of verschuiving plaats, wat uiteindelijk het karakteristieke diagonale patroon creëert.

Dit verschilt met de effenbinding, die een enkelvoudig rasterpatroon heeft.

Toepassingen van twill stof

Twill of keperstof wordt traditioneel gemaakt van katoen en is een populaire keuze voor het maken van producten die een zware en stevige stof vereisen.

Er zijn 3 basis twill-soorten te onderscheiden, die elk hun eigen doel hebben:

 1. Lichtgewicht  ook bekend als surah of foulard. Lichte twill stoffen worden gemaakt van zijde of synthetische garen, zoals polyester. Hoewel de stof dun is, maakt de weving het een vrij duurzaam materiaal. Het wordt gebruikt voor items zoals stropdassen, lingerie, slips en voeringen.
 2. Zware twillook bekend als serge. Zwaardere keperstoffen worden traditioneel gebruikt voor buitenkleding, zoals trenchcoats. Dikkere versies worden gebruikt voor het maken van werkkleding.
 3. Denimdoorgaans gemaakt van blauwe katoenen garen, geweven in één richting en witte katoenen garen in de andere richting. Dit versterkt de diagonale weefstructuur van de stof. Het is sterk en duurzaam en een populaire keuze voor jeans.
Andere twill weefsels die vaak worden gebruikt voor kleding zijn: cavalerie twill - glad, gemaakt van wol met diagonale lijnen, drill stof - zwaar, gemaakt van katoen, en chino - relatief lichtgewicht, gemaakt van katoen.

Eigenschappen

Twill materiaal is direct herkenbaar, dankzij zijn complexe weefpatroon. Het heeft verschillende eigenschappen die het een geschikte stof maken voor een groot aantal eindtoepassingen.
 • Duurzaam
 • Robuust
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Eenvoudig te repareren
 • Kan water en windbestendig zijn
 • Heeft een mooie geweven voorkant
 • Heeft een hoge draaddichtheid
 • Heeft meerdere variaties

Voordelen van twill stof

De hoge draaddichtheid van twill, dankzij de strak geweven constructie, geeft het textiel de potentie om zowel water- als windbestendig te zijn. Als je op zoek bent naar een stevig en robuust materiaal, dat nog steeds prachtig valt, dan is de twill stof of katoenen twill de beste optie. Dankzij de diagonale weefstructuur, valt deze stof beter dan stoffen in effenbinding.

Een ander groot voordeel aan twill stof, is dat deze bestand is tegen slijtage. Dit maakt het een geweldige keuze voor woninginrichting, werkkleding en spijkerbroeken. Het hoeft niet zo vaak gestreken te worden als stoffen in effenbinding en is eenvoudig te repareren wanneer er haaltjes in zitten.
Bekijk alle stoffen